Sprehajalne poti v okolici Cerkna

V sodobnem času, ko je naglica naš vsakdanji spremljevalec, je izrednega pomena, da si znamo zase ukrasti trenutek miru, tišine ter uživanja v naravi.

Cerkno, z urejenimi sprehajalnimi potmi v okolici, vam ponuja pobeg v preteklost, ko so naši dedje še skrbeli za domače sadje, da so vbolj hladnih mesecih iz njega kuhali žganje, ponuja vam hojo po že pozabljenih stezah, ki pa so bile nekdaj pomembna vez z življenjem v dolini. Na poteh lahko občutite pridnost, natančnost in vztrajnost kmečkega človeka pri izdelavi senikov, svisli, sušilnic sadja ter pri košnji teh neštetih, strmih obronkov. Za dve uri ali več se lahko vrnete v preteklost, ko še ni bilo telefonov, in služba ni bila najpomembnejša stvar v življenju – vabljeni na aktiven oddih in sprehod v Cerkno in njegovo okolico.

Cerkljansko hribovje je prehodno ozemlje med alpskim in dinarskim svetom, po geološki plati je eno najzanimivejših območij v Sloveniji. Pokrajina je geološko izredno pestra – med strmimi hribi se na gosto vrstijo doline in grape, ki jih je vrezala reka Cerknica s pritoki. Na vmesnih terasah prevladujejo majhne, gručaste vasi (Zakriž, Labinje, Trebenče, Planina …), okrog njih pa se razprostirajo njive, travniki, gozdovi…

Na višje ležečih predelih, (na višini skoraj 1000 m) še živijo nekatere samotne kmetije (Cerkljanski vrh, Podlanišče …). Okoliške gore so z ugodnimi dostopi in čudovito naravo idealen kraj za prve planinske korake, to so vrhovi: Bevkov vrh 1050 m, Kojca 1340 m , Črni vrh 1291 m in najvišji med njimi Porezen 1632 m. Tod se razprostirajo obsežna lovišča Lovske družine Cerkno, bogata s srnjadjo, divjim petelinom in ruševcem. Kjer se tesne doline razširijo v kotlino leži Cerkno, ki je upravno, gospodarsko in kulturno središče Cerkljanske, ki šteje 5115 prebivalcev. Leži 324 m nad morjem v kotlini na robu Primorske z Gorenjsko. Čez to območje vodijo naravni prehodi iz Poljanske in Selške doline proti dolini Idrijce in naprej proti Soški dolini.