Skavti Cerkno

Predstavitev odraslih skavtov BOKSS CERKNO na Radio Odmev 19.11.2008

Od kdaj deluje bratovščina odraslih skavtov?

Prvi poskusni tabor smo imeli leta 2001. Leta 2002 je že dalo obljubo 8 članov, leta 2003 pa še 3 člani. Trenutno nas je 12 članov in ena pripravnica, torej skupaj 13.

Kaj je bil povod za nastanek?

Naši otroci. Vozili smo jih na razne tabore, jim pomagali. Takratni cerkljanski župnik Janez, kateremu smo dolžni zahvalo za naš nastanek, nam je omenil, da lahko ustanovimo odrasle skavte in smo rekli zakaj pa ne. Začeli smo z rednimi srečanji, pripravami na izpit in obljubo ter registracijo bratovščine. 

Kako je organizirano odraslo skavtstvo na slovenskem nivoju?

Posamezne bratovščine so združene v zvezo. V Sloveniji je po podatku iz aprila 2007 registriranih 21 bratovščin, jih je pa še približno 18, ki še niso registrirana oz. še ne pripravljena za redno delovanje. Zveza ima IO, ki je izvoljen iz posameznih bratovščin, na 3 leta se voli načelnika Zveze in tudi vodje bratovščin. Vsako leto je Svet Zveze, ki ga organizira ena izmed bratovščin, v letu 2009 bo na vrsti naša bratovščina, in v okviru Zveze imamo skupne začetke skavtskega leta, izmenjavo Luči miru z odraslimi skavti iz Hrvaške, Avstrije in Italije, pa tudi še druge aktivnosti na področju služenja, skupna romanja, enkrat letno skupni duhovni vikend, ki ga organizira naš duhovni voditelj.

Kakšne pa so okvirne smernice delovanja odraslih skavtov?

Na to vprašanje bi lahko odgovorili kar na dolgo. Na kratko povzeto pa bi rekli:- duhovnost – pot rasti v sebi- naravo – pot rasti v naravi- socialno udejstvovanje – pot rasti v družbiNa taki skavtski  poti postajaš drugačen, bližji naravi in ljudem. Pot služenja je najprej pot rasti v sebi, pot socialnega angažiranja, je pot rasti v družbi. Rekli bi, da ne smemo biti ozko usmerjeni, samo moliti, ali samo planinariti. Vse tri smeri naj bodo uravnoteženo medsebojno povezane in taka prepletenost je odločilna. Poudarjamo pa, da je bistvena vrednota skavtstva  prostovoljstvo.

Kako pa deluje posamezna bratovščina oz. vaša?

Ja, srečujemo se enkrat mesečno, po potrebi tudi večkrat. Na teh srečanjih obravnavamo tekoče probleme oz. zadeve, se pripravljamo na razne aktivnosti kot so: sodelovanje v župniji, sodelovanje z lokalnimi skupnostmi, razna služenja n.pr. vsakoletno obiranje oljk, praznujemo rojstne dneve in godove, kakšno zapojemo, se igramo in sploh se imamo »fajn«. Vsako leto tudi postavimo okvirni program aktivnosti za tekoče leto. 

Kako pa postaneš član bratovščine odraslih skavtov?

Preprosto. Ko si star 21 let, ker do takrat si pri mlajših skavtih, se pridružiš odraslim. Seveda, ni pogoj, da si bil že prej skavt, pridruži se nam lahko vsak od 21 let pa tja do 105 let. Nekako 1 leto Hodiš redno na srečanja, se okvirno spoznaš s skavtstvom, narediš izpit in daš obljubo. In to je to.Še nekaj bi tu dodali. Odrasli skavti smo prihodnost mlajših skavtov, kajti pri nas lahko uspešno nadaljujejo svojo pot.

In kakšne so predvidene vaše aktivnosti v tem skavtskem letu?

Najprej  se bomo skupaj z našo pripravnico pripravljali na njen izpit in obljubo Vsi bomo obnovili skavtske veščine. Pripraviti se moramo na Svet zveze aprila 2009. Marmeljado v juliju 2009, čez en dober teden bomo imeli služenje pri mlajših skavtih, ki praznujejo svojo 10 obletnico, v decembru bo izmenjava Luči miru na Reki na Hrvaškem, v januarju je skupni duhovni vikend, vmes pa bodo naša srečanja pa še kaj drugega pride, tako da smo »vedno pripravljeni«.

In kaj bi rekli za konec?

Zahvaljujemo se za vaše povabilo. Upamo, da so tisti, ki o odraslih skavtih niso bili seznanjeni, dobili okvirno sliko našega združenja. Vsi tisti, ki pa ste morda že razmišljali in ste radovedni kaj počnemo ter želite popestriti vaše življenje z dobrimi stvarmi, ne oklevajte in se nam brez predsodkov pridružite. Lepo vabljeni in »Srečno pot«.